menu

Kampioenschap Gemeente Rheden en Rozendaal 2018 [2]

Waar de strijd over ging: Martijn Boele heeft voor de derde keer het jaarlijkse toernooi om het schaakkampioenschap van de gemeente Rheden gewonnen. Pieter Verhoef werd kampioen bij de jeugd.

Tevens belangrijk is de ambiance, het is telkens weer een oergezellig, kleinschalig toernooi in een mooie locatie. De organisator sprak aan het begin van de tweede dag de wens uit dat iedereen al zijn partijen zou winnen. Helaas maken de spelregels dat onmogelijk maar als iedere deelnemer met veel animo achter het bord zit is ook dat pure winst.

Martijn was ook al kampioen in 2013 en 2016. In die jaren was Pieter ook de jeugdkampioen. Trouwens, vorig jaar was Pieter al een keer de sterkste van allemaal, jong en oud. Hij werd nu tweede met maar één verliespunt. Die ene nederlaag leed hij in de vierde ronde, de eerste ronde van de tweede dag. Dat Pieter-Martijn de beslissende partij van het toernooi zou worden was al wel duidelijk. Beiden staken met hun rating ver uit boven de rest van het veld. Ze maakten dat volledig waar. Het onderlinge duel liep uit op een toreneindspel (altijd moeilijk!) met een pion meer voor Martijn. Het pad naar de winst was smal, uiteindelijk net iets breder dan het pad naar de remise dat Pieter moest zien te bewandelen. De groep omstanders werd steeds groter en beide spelers oogstten waardering voor hun spel. In de twee slotronden gingen beide mat-adoren door met winnen. Martijn Boele dus winnaar met 6 uit 6, gevolgd door Pieter Verhoef met 5 uit 6. Daarna een drietal met 4 uit 6: oud-kampioenen Erika Belle en Eric de Winter en de bijna altijd aanwezige Antoni Lebbink die weinig schaakt, maar altijd buitengewoon creatief. Omdat Pieter al de jeugdbeker in ontvangst kon nemen ging de beker voor de 'runner-up' naar Erika. Daarna een pelotonnetje van zeven met 3,5 punt. Onder hen Brent van Dusseldorp, al twee keer eerder kampioen bij de jeugd en nu tweede in die categorie, en ook André van Kuijk, die na absentie op de eerste avond (vanwege het toernooi in Amsterdam) uit de staart van de ranglijst steeds verder opklom en de beker voor het beste ratingresultaat mee naar huis kon nemen.

In totaal namen 21 volwassenen en 11 jeugdschakers (tot 20 jaar) mee. Dat mogen er best meer worden. Maar na afwezigheid van het toernooi vanaf het eind van de vorige eeuw tot en met 2008 kan ook deze tiende versie 'nieuwe stijl' geslaagd worden genoemd. Het toernooi dat voor het eerst in 1950 (!) werd georganiseerd zal dan ook zeker een vervolg krijgen in 2019.

Het toernooi wordt al enkele jaren mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Rheden. Behalve inwoners van de gemeente Rheden en leden van de gemeentelijke schaakverenigingen staat het toernooi ook open voor Rozendalers; elk jaar is een behoorlijk aantal van de partij maar nog nooit werd een Rozendaler kampioen.